E-mail: info@bijosag.hu Telefon: +36-70-51-00-004
Kombucha gombatenyészet házi felhasználásra

Kombucha gombatenyészet házi felhasználásra

  • Gyártó:manufacturer
  • Cikkszám: 5998219300200
  • Elérhető: Rendelhető 2-5 munkanap
  • 3,190Ft

  • Nettó ár: 3,190Ft
- OR -

Kombucha gombatenyészet házi felhasználásra

 

Összetevők: kombucha gombatenyészet, tápoldat.

A csomagolt tenyészeten található kész gombatea mennyisége 1 - 1 ½ liter tea készítéséhez elegendő! Ne öntse ki!

Kombucha fogyasztása az emberi szervezetre gyakorolt hatásai miatt vált népszerűvé. Az élesztőgombák és baktériumok által termelt összetevők hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához. Írásos forrás szerint a gombakultúra előállít szerves savakat, mint pl.: ecetsav, oxálsav, glükonsav, glükuronsav, jobbra forgató (L+) tejsav, citromsav, foszforsav, almasav, enzimeket, mint pl. proteáz, amiláz, kataláz, lipáz, valamint, lipidek, zsírsavak, szterolok, monoszacharidok, diszacharidok, etil-alkohol, vitaminok, C, B csoportja, D vitamin.

Házi praktikák

  1. A fermentálást először mindig érdemes kicsiben kezdeni.
  2. Nemcsak a tenyészet lakóhelyéül szolgáló edény kiválasztása fontos, hanem a lakóhely elhelyezése is. Ha van a konyhánknak egy olyan szeglete, ahol nincs útban, "veszélyben" (valaki lesodorja), megközelítőleg állandó a hőmérséklet és a páratartalom sem ingadozik nagyon, akkor azt a helyet pont a Kombuchának találták ki. Ha nincs és van kamra, akkor ott is nagyon szuperül fogják magukat érezni. Azért időnként vessünk rájuk néhány jó pillantást!
  3. A kiválasztott edényt alaposan meg kell tisztítani a fizikai szennyeződésektől! Egy jó alapos mosogatás után öblítsük át citromsavas vízzel is, ez fertőtlenítő hatású, és az esetleges egyéb ott maradt, akár mosogatószer maradványait is eltávolítja, mert az ártalmas a gomba számára.
  4. Az alapos tisztogatás után egy tiszta konyharuhára szájával lefelé fordítva lecsepegtetjük.
  5. Tegyük fel a vizet főni, a víz mennyisége általában az edény befogadó képességének kétharmada legyen.
  6. Készítsük elő a fekete vagy zöld teát, a cukrot (pl.: nádcukor) és a tenyészetet.
  7. Amíg a víz melegszik, pontosan mérjük ki a hozzávalókat:
    • literenként 8 dkg cukrot, és
    • literenként 4 g teát, amit a könnyebb kezelés érdekében filterbe helyezünk. Ha már nagyon profik vagyunk Kombucha készítésében, akkor a gyógynövényeket is ilyenkor érdemes hozzá adni.
  8. Amikor forr a víz belehelyezzük a teát, majd levesszük a tűzről és 4-5 percig áztatjuk.
  9. A teafű eltávolítása után a még forró teába tegyük bele a kimért cukrot, ami így könnyebben oldódik fel. Várjuk meg, amíg a teánk kéz melegre (20-25°C- fokra) hűl.
  10. Az edénybe elsőként a tenyészettel kapott oltófolyadékot töltjük bele, majd ehhez adjuk az általunk készített kézmeleg teát és erre, nagyon óvatosan ráhelyezzük magát a tenyészetet. Az így összeállított teát egy tiszta, légáteresztő anyaggal, mit például konyharuha, vagy gézlap letakarjuk, lekötjük és a kiválasztott helyre állítjuk.
  11. Barátainknak az erjedési folyamathoz 7 – 10 nap szükséges. Áldásos munkájuk végeredménye egy édes- savanykás, enyhén pezsgő folyadék. Ekkor válik fogyaszthatóvá a Kombucha tea. A 7 – 10 nap alatt nem piszkáljuk őket, nem türelmetlenkedünk, mert a jó munkához idő kell! Fontos az érlelési folyamat kivárása, mivel nem megfelelően érett tea fogyasztása esetén a kívánt hatás elmarad.
  12. Ha türelmesek vagyunk, akkor az erjedési folyamat végén a kész italt szűrjük le és a ¾ részét öntsük palackba, tegyük hűvös helyre (pl.: hűtőszekrény, pince, hideg kamra) és ott tároljuk a fogyasztásig. Ha nem szeretnénk „biobombával” találkozni, akkor mindenkép tegyük a kész teát hűvösre, mert a melegben az erjedés tovább folytatódik. Bár a kész ital nem tud „megromlani”, nem megfelelő tárolás esetén sem, íze egyre savanyúbb lesz, míg végül italként élvezhetetlen ecetté válik.
  13. A maradékot nem szabad se meginni, se kidobni, mert arra szükség van az erjesztésnél, ez lesz az oltóanyag (indító tea)!